Naar inhoud

Het voorjaar komt eraan!

3 maart 2024

Het voorjaar hangt in de lucht. De dagen worden langer en de temperatuur stijgt langzaam maar zeker. Hoewel het pas begin maart is en er nog vanalles kan gebeuren qua weersomstandigheden (Maart roert zijn staart en April doet wat het wil) beginnen de bijenvolken al met de start van een nieuw bijenseizoen.

Er is niets fijner in deze periode dan om op een mooie dag langs de kasten te lopen en te kijken of de dames aan het vliegen zijn. De drukte voor een kast geeft al een 1e indicatie van hoe het volk in de kast er aan toe is. Is er volop drukte dan is het waarschijnlijk een volk dat sterk de winter uit is gekomen. En vliegt er maar af en toe een bij in en uit de kast, dan is de vraag of het volkje wel krachtig genoeg is om een goede start te maken. De koningin heeft immers voldoende werksters nodig die de nieuwe larven kunnen verzorgen. En als er te weinig werksters zijn dan is de kans op groei en een gezonde ontwikkeling van het volk een risico.

Dus heb ik gisteren een rondje langs de kasten in de tuin gemaakt om te zien of de dames actief waren. Op een zonnig plekje heb ik een hele tijd naar de kasten gekeken om te zien wat er gebeurt. En ik werd blij van wat ik allemaal zag gebeuren!
Voor de meeste kasten was er volop drukte. Bij de een wat meer dan bij de ander, maar dat mag de pret niet drukken. En waar ik nog veel blijer van werd was dat ik zag dat ze volop met stuifmeel binnenkwamen. Daar wordt een imker pas écht heel blij van, want dat betekend dat de koningin is begonnen met het leggen van eitjes en er larven zijn die gevoerd moeten worden.

Nog voordat ik ook maar een kast heb opengemaakt om erin te kijken weet ik al wat er binnenin aan de hand is. Voorlopig laat ik de kasten nog dicht en observeer ik de boel vanaf de buitenkant. De koningin wil ik zo min mogelijk storen zodat ze haar taak in rust kan uitvoeren. Wat ik de komende tijd wel goed in de gaten moet houden is of er voldoende voer voor de bijen in de kast aanwezig is.

Nu het volk aan het opstarten is en dus snel groter wordt, wordt er ook meer voer verbruikt. Veel meer dan in de winter als het volk in rust is. Ik moet er dus voor zorgen dat ze niet zullen verhongeren. Want er zijn nu nog geen bloeiende planten of bomen die nectar produceren. Tot de tijd dat de pruimenboom of kersenboom in bloei staat is het dus opletten. Daarna barst hopelijk het voorjaar echt los en gaan we een mooie zomer tegenmoet.

Het is nog even afwachten en hopen dat er de komende weken geen al te grote temperatuursschommelingen komen of nog bakken vol met regen. Het is ieder jaar weer een verrassing wat de imkers te wachten staat bij de start van het nieuwe seizoen.

Ik heb er in ieder geval alweer veel zin in en kan niet wachten tot ik in de kasten kan gaan kijken!